Bergaliv

Welcome to Bergaliv Landscape hotel and The Loft House, the first out of four planned getaways on the hillside of Åsberget mountain in the north of Sweden.

The 10 meter high house of 14 + 14 sqm has been inspired by the dualism that distinguishes the place. Here, almost 370 meters above sea level, it interacts closely with nature with a magnificent view of Ljusnan’s valley. It has given two rooms of different character with the common function of giving the visitor a restful viewing space for experiencing the surroundings.

The rooms are arranged on two levels. The upper one: an open roof room. Here the walls have been scaled from insulation and panel to expose the house’s regulations and allow free view to all the weather lines. The four heavy-duty glulam poles, which lift the house in consideration of the surrounding natural land, continue throughout the construction and, together with the wooden truss, carry the roof of falcons in the pine tree.

The lower room is climate-protected for overnight stays and cozy day-to-day living. Here too, the miles of view have the main role but the proximity to the surrounding nature is more evident. The simple interior design will, from the ambition to clear the room from superfluous impressions and at the same time create space and light. A wooden bench at an angle at the window works both as a resting place with a view for two and as a seat for a meal when the table is presented.

The materials are consistently light woods with interior surface layers and joinery in birch plywood and ash that partly allows the framework’s framework in spruce and pine to emerge and describe the building’s structure. The walls are insulated with flax fiber for a more comfortable indoor climate.

“If you’re looking for zen then you’ve come to the right place. […] The Bergaliv Loft House is a harmonious example of austere modernism at one with its surroundings.”
est living
Magazine
When Staffan Michelson a couple of years ago was looking to buy some woodland in his ancestors´ Hälsingland, he didn´t know that the forest to capture his soul was thriving on a mountain close to Ljusnan River. The former ski slope was covered by a tender birch grove, and with a view for miles of the Ljusnan River valley, a feeling appeared that this was something more than just an estate fo forestry. This was a place where the closeness of the mountain forest worked in perfect balance with the cool tranquility of the wide open spaces. We called it Bergaliv.